Hedwig Pauwels

Contact

Biografie

Hedwig Pauwels (°1934) werd in Sint-Niklaas geboren, maar woont al ruim een halve eeuw in Hasselt. Hij studeerde lijntekenen en bouwkunde aan de Academie van Schone Kunsten van Sint-Niklaas en bekwaamde zich in de sierkunsten aan het Sint-Lucas te Gent.

Tegelijkertijd volgde hij een avondopleiding binnenhuisarchitectuur en publiciteit. In de jaren zeventig volgde hij een opleiding in edelsmeden in Idar-Oberstein (Duitsland).

Pauwels heeft zich altijd bijzonder veelzijdig getoond: hij maakte muurschilderingen, decoratieve panelen, wandtapijten, vloermozaïeken, glasramen, meubeldecoraties, juwelen en sierobjecten.

Toch lag (tot zijn pensionering) zijn hoofdactiviteit in het onderwijs: hij werkte als docent vrije grafiek aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs in Hasselt, maar gaf ook les aan de academies van Hasselt en Heusden-Zolder.

Techniek en thema's

Als graficus heeft hij honderden prenten ontworpen, zowel in diepdruk, vlakdruk als hoogdruk. Zijn oeuvre getuigt van speelse fantasie, levensoptimisme en zin voor humor.

Het vrouwelijke naakt is een belangrijk motief in zijn werk, maar dat zijn kunst, literatuur, mythologie, muziek en natuur ook.

Recente voorbeelden van zijn vrije werk zijn de jaarlijkse ontwerpen in kleurenlithografie voor het Nederlands Steendrukmuseum van Valkenswaard, maar zijn (grafische) aandacht gaat hoofdzakelijk uit naar het kleine formaat, en dan vooral het ex libris.

Ex librissen

De meeste van zijn ex-librisontwerpen zijn een combinatie van ets en aquatint, maar hij heeft bladen ontworpen in zeefdruk, lithografie en houtdruk.

Omdat vlug bleek dat hij als portrettist bijzonder hoge toppen scheert, kreeg hij van verzamelaars steeds vaker de vraag om een portretex-libris te maken, maar eigenlijk gaat zijn voorkeur uit naar minder gebonden werk.

Als ex-librisontwerper geniet Hedwig Pauwels wereldwijd een grote faam.